VIJESTI

ŠDOI URIHO: Dodjela medalja sportašima s invaliditetom u sklopu 15. športskih susreta

Športsko društvo osoba s invaliditetom ‘URIHO pod ravnateljstvom predsjednice Jadranke Blagus organiziralo je u petak, 25. studenog u Galeriji ‘Sunce’ u Zagrebu, Avenija Marina Držića 1, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i obilježavanja 70. obljetnice postojanja Ustanove URIHO – najveće zaštitne radionice u Hrvatskoj, dodjelu medalja i priznanja najboljim sportašima s invaliditetom, pobjednicima 15. športskih susretima, u sklopu Festivala sporta osoba s invaliditetom, na kojem je nastupilo sveukupno oko 500 sportaša s invaliditetom iz cijele Hrvatske u devet disciplina.

Svečanosti su prisustvovali sportski djelatnici poput Milana Čolića, pomoćnika zagrebačkog pročelnika za sport i mlade koji je redovito pratio susrete sportaša s invaliditetom te Dragana Rakića, predsjednika Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom. Djelatnike ustanove URIHO predstavljali su, uz ostale, ravnatelj Josip Držaić, predsjednica ŠDOI-a URIHO Jadranka Blagus, Mirela Šikoronja Ivančin, trenerica hrvatske reprezentacije, Ivana Knežević Šambić, profesorica kineziologije i profesionalna trenerica u Zagrebačkom športskom savezu osoba s invaliditetom, zatim predstavnici In Portala, te mnogi sportaši i sportašice s invaliditetom – kao dobitnici nagrada i kao potpora svojim kolegama.

Iako se najavljivalo da će nagrade uručivati Sandra Paović i Helena Dretar Karić, dobitnice ovogodišnjih paraolimpijskih medalja, plan se promijenio nakon što je Paović zamalo stradala isti dan u požaru svoje zgrade pa su je izvlačili vatrogasci iz stana, međutim ipak je stigla doći uz svoga supruga Daniela Lazova, dok Dretar Karić nije mogla doći zbog iznenadne bolesti, ali će doći u ponedjeljak, 28. studenog, u Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski, gdje će proslaviti i svoj rođendan uz 70. rođendan URIHO-a. Tako su nagrade podijelili Milan Čolić, Dragan Rakić i Josip Držaić, uz moderatorstvo Ivane Knežević Šambić.

Moderatorica svečanosti bila je Jadranka Blagus u pratnji Damira Fatušića, predsjednika Šahovskog kluba ‘Stjepan Bosak’ – URIHO.

Među prvima priznanje Ponos URIHO-a dobili su Sandra Paović, koja je osvojila zlatnu medalju u Rio de Janeiru, zatim Mirela Šikoronja Ivančin – trenerica hrvatske reprezentacije, kao i Helena Dretar Karić te Anđela Mužinić, koje su osvojile srebrnu ekipnu medalju na rujanskim Paraolimpijskim igrama.

“Naša srebrna Helena Dretar Karić se razbolila i upućuje svima velike pozdrave. Da se ne bi reklo da cijenimo samo svoje sportaše, mi smo upravo iz URIHO-a, podsjetivši se riječi našeg gradonačelnika Milana Bandića prilikom primanja paraolimpijaca: ‘A gdje vam je ona druga? Što niste doveli Anđelu Mužinić?’, proglasili našu Anđelu Ponosom URIHO-a. Ne mora prijeći u naš Klub ako neće, ali mi se ponosimo i s njom“, rekla je Blagus.

Ravnatelj Držaić, a ujedno i predsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom, u svojem pozdravnom govoru, uz zahvalu svima nazočnima posebno je naglasio trud Milana Čolića, pomoćnika pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivice Lovrića.

“Zahvaljujem mu se za sve što čini, a čini jako puno. To se ne može glumiti, to se mora jednostavno živjeti. U svim ovim trkama prema vrhunskim rezultatima, profesionalistima koji traže sve više i više, znam da mu je vrlo teško, ali on to čini vrlo uspješno. I takvim ljudima treba javno i glasno reći hvala“, istaknuo je Držaić.

Također, uz sve sportaše i trenere, naglasio je i Nikolinu Bebek, sportašicu u kolicima: “Uvijek je se sjetim kako prima onaj pehar za svoj rezultat i kada sam rekao da joj moramo dati pehar i na bini u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Ta radost, sreća i veselje – to je nešto što nas mora sve skupa dirnuti. A nama u URIHO-u to daje podstreka da i 15. godina ovih naših turnira, sportskih susreta i druženja, bude što masovnija uz prisutnost brojnih sportaša, a koja se sad već broji u stotinama.“

Naposljetku, Držaić je sve pozvao na dodjelu nagrada najboljim sportašima s invaliditetom Grada Zagreba, koja će se održati u ponedjeljak, 28. studenog u 18 sati, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Prvi puta će ove godine doći i premijer Andrej Plenković.

“Iskreno mi je žao što ponekad ne mogu i malo više pomoći. Sretan sam i posebno mi je zadovoljstvo da mogu pomoći. Nekada mi je krivo kad nisam u prilici, a prepoznam da netko stvarno treba moju pomoć. Na ovoj poziciji na kojoj se nalazim na najbolji mogući način u tu svrhu i koristim. Dugo radim u sustavu sporta i ljudi koji me poznaju znaju da pokušavam napraviti koliko god čovjeku treba pomoći. A ako ne mogu, neću ni odmagati. Veliko mi je zadovoljstvo i sretan sam da mogu s vama podijeliti vaše uspjehe i rezultate, a da ste na pravom putu najbolje svjedoči Sandra Paović sa svojim blistavim rezultatima, kao i svi ostali koji su uz nju. Znači, samo s jednim predanim radom i potpuno odgovornim ponašanjem prema rješavanju svojih obveza mogu postići rezultati. Sandra može biti ne samo primjer osobama s invaliditetom, nego i svima ostalim sportašima sa svojom blistavom karijerom, jer samo čelična volja može proizvesti takve rezultate. Svim sportašima koji su zasluženo osvojili rezultate, čestitam od srca i želim da im to bude podstrek za budući još kvalitetniji rad i napredak, da netko bude tko će Sandru nasljediti na Paraolimpijskim igrama u Tokiju“, rekao je Milan Čolić, prenijevši pozdrave i od gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Tajnica Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i trenerica hrvatske reprezentacije Mirela Šikoronja Ivančin najprije se zahvalila od srca Gradu Zagrebu.

“Bez prostora koji smo dobili prije godinu i pol, gdje smo u sklopu sportske obitelji Grada Zagreba dobili sportsku dvoranu kat ispod našeg ureda gdje treniramo, apsolutno ne bi mogli napraviti ovakove rezultate kakve smo napravili u Rio de Janeiru. To je samo dio koji Grad daruje i ulaže, a mislim da je jedina lokalna zajednica koja je u državi dala tako velika sredstva i pomogla vrhunskom sportu prije nego što smo išli na Paraolimpijske igre. Još jednom od srca hvala, bez vas ne bi uspjeli. Drugi dio vezan je za URIHO. Jako mi je drago da smo svakim danom sve masovniji i sve više uključeni u sportske aktivnosti. Nadam se da će tako biti i u idućem periodu, jer jako brzo nam dolazi 2017. godina. Moram reći da smo uspjeli dobiti veliki projekt Europskog fonda pod nazivom ‘Promijenite mišljenje – Sport je za svakoga’. Mislim da je za nas velika stvar da sport promoviramo medijski i to nam je uvijek jako potrebno ne samo da dobijemo podršku, nego da informiramo roditelje i obitelji da se mogu baviti sportom i da su apsolutno sigurni u bilo kojoj sportskoj aktivnosti te da im se ništa neće desiti, nego može poslati samo jednu pozitivnu poruku i dati svijetlu točku u daljnjem životu i nekakvom zajedništvu“, rekla je Šikoronja Ivančin.

Pobjednicima 15. športskih susreta osoba s invaliditetom povodom Dana URIHO-a i Međunarodnog dana osoba s invaliditetom proglašeni su sljedeći sportaši i sportašice, kojima su dodijeljene medalje i pehari, dok su neke ekipe već dobile medalje pri završetku turnira.

Posebno priznanje medalja na Paraolimpijskim igrama Rio 2016. – Ponos URIHO-a podijelio je Milan Čolić:

1. Sandra Paović

2. Helena Dretar Karić

3. Anđela Mužinić,

te Mirela Šikoronja Ivančin, kao trenerica stolnoteniske reprezentacije.

“Zahvaljujem se na ovoj nagradi, kao i Klubu URIHO-a koji nas uvijek lijepo ugosti i ima puno lijepih riječi za nas sportaše. Zatim, zahvaljujem se Gradu Zagrebu kao i ostalim institucijama koje nas podržavaju. Ono što mogu obećati jest da ću uvijek dati sve od sebe, da ću se boriti za Hrvatsku, za naš Klub i reprezentaciju, za samu sebe. Nadam se da ćemo vas i dalje uveseljavati svojim rezultatima. Najvažnije je uvijek dati sve od sebe i da se osjećamo kao dio nečega važnog“, rekla je s osmijehom Sandra Paović, paraolimpijska pobjednica u stolnom tenisu, koja je od 25. studenog 2016. postala predstavnica Crvenog križa.

Posebno priznanje za usvojeno drugo mjesto na Državnom prvenstvu u pikadu – Poreč 2016. pripalo je Lindi Subošić.

Za osobit doprinos sportu osoba s invaliditetom URIHO u tijeku godine zlatna medalja dodijelila se Nadi Montag.

Milan Čolić podijelio je nadalje nagrade u sljedećim disciplinama:

Stolni tenis – seniori pojedinačno:

1. mjesto: Tomislav Blažević – URIHO

2. mjesto: Ivica Špehar – SIDRA

3. mjesto: Milivoj Santaj – Samobor

Stolni tenis – kategorija 11 muški:

1. mjesto: Martin Pendel – URIHO

2. mjesto: Danijel Šetrajčić – URIHO

3. mjesto: Antonio Lovrić – USPON Velika Gorica

Stolni tenis – žene:

1. mjesto: Snježana Ivčević – URIHO

2. mjesto: Vukosava Jurčić – Sidra

3. mjesto: Snježana Vidović – Sidra

Stolni tenis – kolica:

1. mjesto: Karlo Kopčić – URIHO, koji je ušao u prošireni sastav hrvatske reprezentacije

2. mjesto: Daniel Lazov – URIHO

3. mjesto: Jelena Šišić – Samobor

Kuglanje – seniori pojedinačno:

1. mjesto: Dejan Biševac

2. mjesto: Dragutin Črljenac

3. mjesto: Vladimir Maraković

Kuglanje – seniorke pojedinačno:

1. mjesto: Slavica Roso

2. mjesto: Nela Šoštarić

3. mjesto: Katica Devčić

Kuglanje – ekipno:

1. mjesto: Hrabri

2. mjesto: KK Sidra muški

3. mjesto: HVIDRA Maksimir

Univerzalna sportska škola

– najmlađi sportaši, a budući paraolimpijci: Sanela Kolar, Katja Lukarić, Ivan Žunić, Dominik Lovrec, Leonarda Ačkar, Ante Mihaljević, Stipe Jaković, Nikola Mihaljević, Emanuel Mihaljević, Stipe Čuber.

Nadalje je Dragan Rakić preuzeo dodjelu medalja za sljedeće sportske discipline:

Boćanje CP – kategorija juniorke:

1. mjesto: Magdalena Jelenčić

2. mjesto: Lucija Tonković

3. mjesto: Nikolina Bebek

Boćanje CP – kategorija juniori:

1. mjesto: Marko Einbuchler

2. mjesto: Josip Papić

3. mjesto: Ivan Svibovec

Boćanje CP – kadeti:

1. mjesto: Darija Šulekić

2. mjesto: Marija Belas

3. mjesto: Jelena Perković

Mali nogomet – ekipe:

1. mjesto: COO Slava Raškaj

2. mjesto: MNKI URIHO

3. mjesto: COO Tuškanac

Mali nogomet:

Najbolji golman – Ivan Kufek

Najbolji igrač – Davor Vidaković

Najbolji strijelac – Nikola Horvan

Pikado – pojedinačno muški:

1. mjesto: Željko Gusić

2. mjesto: Davor Vidaković

3. mjesto: Tihomir Vlahinić

Pikado – pojedinačno žene:

1. mjesto: Sanja Pritišanec Babić

2. mjesto: Gordana Semper

3. mjesto: Tamara Kralj

Pikado – ekipno:

1. mjesto: HVIDRA Susedgrad

2. mjesto: USPON Velika Gorica

3. Nikad Zajedno

I za kraj, ravnatelj Držaić preuzeo je dodjelu medalja u sljedećim disciplinama:

Viseća kuglana

1. mjesto: Goran Pastuović

2. mjesto: Marijan Katanović

3. mjesto: Ivana Bečko

Atletika – žene:

1. mjesto: Marija Kozarić

2. mjesto: Ena Čirković

3. mjesto: Dinka Bakšić

Šah

1. mjesto: Domagoj Glažar

2. mjesto: Krsto Kovačević

3. mjesto: Neven Tomečak

Belot:

1. mjesto: Glasnović – Glasnović

2. mjesto: Glažar – Glažar

3. mjesto: Osmanović – Sirotić

Ozračje koje je vladalo prilikom dodjele bilo je puno ponosa na sve sportaše i sportašice koji svojim trudom daju obol hrvatskom sportu.

Izvor: IN PORTAL

FACEBOOK

Sadržaj vezan uz projekt odražava isključivo stajalište autora sadržaja i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 Stajališta izražena u vezi projekta isključiva su odgovornost Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.

 

POPULARNO

  • Intervju: Ivan Katanušić

    “Nakon što sam osigurao plasman za Rio u ožujku, veliki teret sam skinuo s leđa jer sam se prošle godine teško ozlijedio”, kaže uz ostalo jedan od naših kandidata za paraolimpijsku medalju u Rio de Janeiru

  • Razgovor s plivačicom Natašom Sobočan

        Ja sam osoba koja ne odustaje lako! Rođena je u Zagrebu, 30. studenog 1976. godine. Članica …

  • STKI URIHO: Održan otvoreni stolnoteniski turnir za osobe s invaliditetom u Zagrebu

    Stolnoteniski klub invalida URIHO iz Zagreba organizirao je u sklopu Festivala sporta te povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 70. godišnjice obilježavanja Dana ustanove URIHO, najveće zaštitne radionice u Hrvatskoj, održavanje otvorenog stolnoteniskog turnira u subotu, 19. studenog, u Dvorani ‘Dragutin Šurbek’.

  • Intervju: Branimir Budetić

    Branimir Budetić (25) hrvatski je paraolimpijac koji se natječe u bacanju koplja i petoboju. U Pekingu je 2008. osvojio srebrnu medalju u svojoj disciplini za slabovidne osobe, a četiri godine kasnije broncu na Paraolimpijadi u Londonu. Dobitnik je brojnih medalja i priznanja, proglašen je najboljim sportašem Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom 2013. od strane Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

  • Najbolje sportašice, sportaši i ekipe

    Najbolji sportašica i sportaš 2015. 2015. Najbolja sportašica – Mikela Ristoski Najabolji sporta� …

  • Započela je provedba projekta Change Your Mindset-Sport4Everyone

    Cilj ovog projekta jest inkluzija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15-29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti te podizanje razine svijesti o potrebama fizičke aktivnosti kao osnove za zdravi način života.

Još sličnih članaka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button