Povijest saveza

ZAGREBAČKI ŠPORTSKI OSOBA S INVALIDITETOM

 

Tradicija rada Saveza je vrlo duga i seže u razdoblje kada su počela rješavanja značajnih pitanja života i rada osoba s invaliditetom.

Kao početak rada Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom ipak smatramo 1968. godinu, kada je započeo s radom pod nazivom Savez sa šport i rekreaciju invalida grada Zagreba. U to vrijeme novoosnovani Savez imao je 7 članica.

Danas savez broji 44 članice i obuhvaća kategorije osoba s tjelesnim invaliditetom, sljepih i slabovidnih osoba i osobe s intelektualnim poteškoćama.

Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom član je Sportskog saveza grada Zagreba i Hrvatskog paraolimpijskog odbora te kao takav, ima zadaću doprinositi kvalitetnijem životu osoba s invaliditetom, odgoju i obrazovanju te gospodarskom razvoju društva, a činbenik je humanih odnosa među ljudima.

Bavljenje sportom je značajna aktivnost u cilju razvijanja senzibiliteta prema osobama s invaliditetom i njihovim specifičnim potrebama. Promoviranje sporta preko sportskih aktivnosti i postizanje zapaženih rezultata osnovni su motivi ulaganja u sport osoba s invaliditetom za svaku sredinu.

Sportska djelatnost je dobrovoljna, ali ona je civilizacijsko dostignuće utemeljeno na ljudskim potrebama i sposobnostima etičkim i moralnim načelima, te znanstvenim spoznajama.

Ukupan broj registriranih sportaša je 1058 aktivnih članova.

Sistem natjecanja:
Redovno se održavaju gradska i državna prvenstva, te međunarodna natjecanja: europsko, svjetsko prvenstvo i paraolimpijada.

PARAOLIMPIJSKI SPORTOVI

–    atletika,
–    plivanje,
–    stolni tenis,
–    streljaštvo,
–    jahanje,
–    košarka u kolicima,
–    tenis u kolicima,
–    sjedeća odbojka,
–    boćanje za osobe s CP (cerebralnom paralizom),
–    alpsko skijanje.

NEPARAOLIMPIJSKI SPORTOVI

–    šah,
–    kuglanje,
–    viseća kuglana,
–    elektronski pikado
–    boćanje.

Back to top button