VIJESTI

BROJNI SPORTAŠI DEMOSTRIRALI SVOJE VJEŠTINE NA FESTIVALU SPORTA OSOBA S INVALIDITETOM

„Nije bitno kakve zapreke u životu dođu pred nas, bitno je kako se mi prema njima postavimo, a vi ste pravi primjer kako se zdravo odnositi prema problemima. Hvala vam što nam pokazujete pozitivan put!“, riječi su kojima je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić otvorila Festival sporta osoba s invaliditetom koji je danas održan na Atletskom stadionu Mladost u Zagrebu.

Završno je to događanje Erasmus + projekta „Change Your Mindset – Sport4Everyone“ koji se provodio proteklih 18 mjeseci,  cilj mu je bio promocija i podizanje razine svijesti o važnosti sporta i tjelesne aktivnosti te integracija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15 – 29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti.

Atletski stadion Mladost ovom je prigodom bio pretvoren u veliki sportski poligon na kojem je predstavljen velik broj sportova za osobe s invaliditetom, a posjetitelji su se tako mogli okušati u boćanju, odbojci, nogometu te brojnim drugim sportovima kojima se bave klubovi sportaša s invaliditetom zajedno okupljeni u Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom koji je i organizator ovog događanja.

Josip Držaić, predsjednik ZSSOI kazao je kako se nada da, iako prvi, ovaj Festival neće biti i posljednji. U svom pozdravnom govoru se zahvalio svim sportašima koji su došli podržati kolege s invaliditetom. „Vi nam dajete podstrek da gajimo duh paraolimpijizma – hrabrost, odlučnost, nadahnuće i jednakost. Danas smo ovdje svi skupa jednaki!“, poručio je.

Čelni čovjek hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić naglasio je važnost projekta „Change Your Mindset – Sport4Everyone“ i sve ono što je njegova provedba učinila za unaprjeđenje sporta osoba s invaliditetom. „Danas je izniman dan jer ćete vi mladi sportaši s invaliditetom pokazat sva svoja sportska umijeća, inspirirati sve nas i pokazati da sport mora i može biti dostupan svima.“, naglasio je.

„Ustrajte i dalje u svojim nastojanjima da se bavite sportom da mladi koji tek počinju u vama vide uzore.“, poručio je Milan Čolić, pomoćnik pročelnika za sport i mlade grada Zagreba te izaslanik gradonačelnika Milana Bandića te izrazio daljnju potporu: „Grad Zagreb i gradonačelnik će vam uvijek biti na dispoziciji i pomagati na najbolji mogući način.“

Brojne okupljene sportaše i goste pozdravio je i dr. Tomislav Madžar, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske. „Sportaši su najbolji ambasadori Hrvatske u svijetu na čemu vam zahvaljujemo i čestitamo na rezultatima, a paraolimpijci i svi koji ovdje sudjelujete ste i više od toga. Uspjeli ste pobijediti brojne brane s kojima se susrećete u svakodnevnom životu, uz pomoć svih institucija.“, zaključio je.

Na priredbi su sudjelovali vrhunski sportaši s invaliditetom Anđela Mužinić, Helena Dretar Karić, Dino Sokolović te Kristijan Vincetić, a podržali su je i vrhunski sportaši bez invaliditeta Valent i Martin Sinković, Marijo Možnik, Ana – Marija Bujas Čelan, odbojkašice i odbojkaši HAOK Mladost, ŽKK Medveščak, Damir Martin i drugi.

U Hrvatskoj danas živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom, a samo manji dio njih aktivno se bavi sportom, iako su njegovi pozitivni učinci brojni. Tjelesna aktivnost ne samo da unaprjeđuje tjelesno i mentalno zdravlje, već pruža pojedincu priliku za integraciju u društvo. Time može pokazati svoj talent i suprotstaviti se uobičajenim stereotipima s kojima je svakodnevno suočen. Upravo kroz sport se mlade osobe s invaliditetom lakše i brže mogu socijalizirati, imati kvalitetniji život pa niti jedno dijete s invaliditetom ne bi trebalo u potpunosti biti oslobođeno prilagođenim tjelesnim aktivnostima što je projekt i demonstrirao ključnim dionicima kroz brojne radionice, predavanja i okrugle stolove.

Projektni partneri „Change Your Mindset-Sport4Everyone“ su Paraolimpijski odbor Slovenije, Paraolimpijski odbor Srbije, Paraolimpijski odbor Makedonije, Paraolimpijski odbor Crne Gore, Stolnoteniski savez Italije, Stolnoteniski savez Austrije i Udruga za promicanje aktivnog građanstva ECHO, Zagreb koja je suorganizator događaja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 500.000.00 EUR.

 

 

FACEBOOK

Sadržaj vezan uz projekt odražava isključivo stajalište autora sadržaja i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 Stajališta izražena u vezi projekta isključiva su odgovornost Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.

 

POPULARNO

  • Intervju: Ivan Katanušić

    “Nakon što sam osigurao plasman za Rio u ožujku, veliki teret sam skinuo s leđa jer sam se prošle godine teško ozlijedio”, kaže uz ostalo jedan od naših kandidata za paraolimpijsku medalju u Rio de Janeiru

  • Razgovor s plivačicom Natašom Sobočan

        Ja sam osoba koja ne odustaje lako! Rođena je u Zagrebu, 30. studenog 1976. godine. Članica …

  • STKI URIHO: Održan otvoreni stolnoteniski turnir za osobe s invaliditetom u Zagrebu

    Stolnoteniski klub invalida URIHO iz Zagreba organizirao je u sklopu Festivala sporta te povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 70. godišnjice obilježavanja Dana ustanove URIHO, najveće zaštitne radionice u Hrvatskoj, održavanje otvorenog stolnoteniskog turnira u subotu, 19. studenog, u Dvorani ‘Dragutin Šurbek’.

  • Intervju: Branimir Budetić

    Branimir Budetić (25) hrvatski je paraolimpijac koji se natječe u bacanju koplja i petoboju. U Pekingu je 2008. osvojio srebrnu medalju u svojoj disciplini za slabovidne osobe, a četiri godine kasnije broncu na Paraolimpijadi u Londonu. Dobitnik je brojnih medalja i priznanja, proglašen je najboljim sportašem Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom 2013. od strane Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

  • Najbolje sportašice, sportaši i ekipe

    Najbolji sportašica i sportaš 2015. 2015. Najbolja sportašica – Mikela Ristoski Najabolji sporta� …

  • Započela je provedba projekta Change Your Mindset-Sport4Everyone

    Cilj ovog projekta jest inkluzija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15-29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti te podizanje razine svijesti o potrebama fizičke aktivnosti kao osnove za zdravi način života.

Još sličnih članaka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjeri također
Close
Back to top button