VIJESTI

Sport igra važnu ulogu u integraciji osoba s invaliditetom u društvo

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i ustanove URIHO Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom u suradnji s Udrugom ECHO organizirao je Okrugli stol II. Koji je održan u  KD Vatroslava Lisinskog.

Okupljene je pozdravio predsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom Josip Držaić, a sudionici su bili relevantni donositelji odluka koji su identificirali probleme integracije u društvo mladih osoba s invaliditetom i uključivanje istih u sport.

„Sport je važan za sve, a osobito za osobe s invaliditetom i to je ono na čemu moramo svi ustrajati kako bi takva rehabilitacija bila pristupačna svima. To možemo postići uz edukaciju i promociju. Kada govorimo o edukaciji moramo krenuti od djece s poteškoćama u razvoju jer vrlo često učitelji u osnovnim školama imaju bojazan i neznanje oko njihovog uključivanja u sport. Potrebno ih je educirati kako postoje načini da oni ravnopravno budu uključeni u sportske aktivnosti sa svojim vršnjacima, čime se stječe jedna zdrava navika i stječu mogućnosti za napredovanje i što je najvažnije za druženjem, integracijom u društvo.“, uvodno je istaknuo Darijo Jurišić zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Predsjednik paraolimpijskih odbora, hrvatskog i europskog, Ratko Kovačić također je istaknuo važnost integracije. „Kada uključimo mladu osobu s invaliditetom u sport, smatramo da smo pobijedili jer samim uključenjem u sport ta mlada osoba prelazi iz pasivnog dijela društva u aktivni. Lakše dolazi do posla i lakše se snalazi u svakodnevnom životu. Sport daje sposobnosti, ne samo zdravlje. Mladi postaju odgovorni prema sebi, prema životu i takvim pristupom lakše savladavaju sve životne prepreke.“, kazao je Kovačić te dodao kako su roditelji vrlo bitan faktor uključivanja djece u sport, zajedno sa socijalnim i zdravstvenim sustavom.

Dr.sc. Ivana Pavić Šimetin dr.med., zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo naglasila je kako prema pravilima struke niti jedno dijete ne bi smjelo biti u potpunosti oslobođeno tjelesne aktivnosti te da upravo iz tog razloga Zavod redovno održava edukacije liječnicima o načinima postupanja s osobama s invaliditetom.

„Prije tri godine sam u nesreći ostao bez oba stopala te sam tada, kroz rehabilitaciju, postao svjestan važnosti bavljenja sportom. Uskoro sam primijetio jako velike pomake u svojim fizičkim sposobnostima te u kvaliteti života.  Nakon završene rehabilitacije, nastavio sam se baviti sportom i iskušavati svoje granice jer smatram da svaki čovjek teži postizanju svojih psiho – fizičkih granica.“, ispričao je svoje iskustvo sportaš s invaliditetom Toni Bošnjaković te apelirao na nadležne da dodatno pomognu integraciju prilagodbom sportskih ustanova i ostalih objekata osobama s invaliditetom kako bi im se olakšalo kretanje i povećala samostalnost.

Uz navedene su kao panelisti na okruglom stolu bili predsjednik zdravstveno-klasifikacijske komisije Hrvatskog paraolimpijskog Boris Kirin dr.med.spec. ortoped, pomoćnik pročelnika za sport i mlade  Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Milan ČolićKatherine M. Leahy prva tajnica Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj za Europske i ekonomske poslove, viša savjetnica za tjelesnu i zdravstvenu kulturu Agencija za odgoj i obrazovanje Sandra Višković, načelnik Sektora za razvoj športa Središnji državni ured za sport Darko Vučić te Marinka Bakula – Anđelić, pomoćnica pročelnice za zaštitu osoba s invaliditetom zagrebačkog gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Okrugli stol II. je dio Erasmus+ projekta Change Your Mindset-Sport4Everyone, koji sufinanciran sredstvima programa Europske unije, čiji je cilj promocija i podizanje razine svijesti o važnosti sporta i tjelesne aktivnosti te integracija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15 – 29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti te priprema Smjernica za promociju sporta za osobe s invaliditetom i njihovu integraciju u društvo.

Projektni partneri su Paraolimpijski odbor Slovenije, Paraolimpijski odbor Srbije, Paraolimpijski odbor Makedonije, Paraolimpijski odbor Crne Gore, Stolnoteniski savez Italije, Stolnoteniski savez Austrije i Udruga za promicanje aktivnog građanstva ECHO, Zagreb dok je Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom nositelj projekta.

Pokrovitelji projekta su Ured predsjednice Republike Hrvatske, Središnji državni ured za sport i gradonačelnik Grada Zagreba, a sufinanciran je sredstvima Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Facebook stranica: Change Your Mindset-Sport4Everyone

Twitter: Sport4Everyone

#sport4everyone

FACEBOOK

Sadržaj vezan uz projekt odražava isključivo stajalište autora sadržaja i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 Stajališta izražena u vezi projekta isključiva su odgovornost Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.

 

POPULARNO

  • Intervju: Ivan Katanušić

    “Nakon što sam osigurao plasman za Rio u ožujku, veliki teret sam skinuo s leđa jer sam se prošle godine teško ozlijedio”, kaže uz ostalo jedan od naših kandidata za paraolimpijsku medalju u Rio de Janeiru

  • Razgovor s plivačicom Natašom Sobočan

        Ja sam osoba koja ne odustaje lako! Rođena je u Zagrebu, 30. studenog 1976. godine. Članica …

  • STKI URIHO: Održan otvoreni stolnoteniski turnir za osobe s invaliditetom u Zagrebu

    Stolnoteniski klub invalida URIHO iz Zagreba organizirao je u sklopu Festivala sporta te povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 70. godišnjice obilježavanja Dana ustanove URIHO, najveće zaštitne radionice u Hrvatskoj, održavanje otvorenog stolnoteniskog turnira u subotu, 19. studenog, u Dvorani ‘Dragutin Šurbek’.

  • Intervju: Branimir Budetić

    Branimir Budetić (25) hrvatski je paraolimpijac koji se natječe u bacanju koplja i petoboju. U Pekingu je 2008. osvojio srebrnu medalju u svojoj disciplini za slabovidne osobe, a četiri godine kasnije broncu na Paraolimpijadi u Londonu. Dobitnik je brojnih medalja i priznanja, proglašen je najboljim sportašem Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom 2013. od strane Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

  • Najbolje sportašice, sportaši i ekipe

    Najbolji sportašica i sportaš 2015. 2015. Najbolja sportašica – Mikela Ristoski Najabolji sporta� …

  • Započela je provedba projekta Change Your Mindset-Sport4Everyone

    Cilj ovog projekta jest inkluzija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15-29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti te podizanje razine svijesti o potrebama fizičke aktivnosti kao osnove za zdravi način života.

Još sličnih članaka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button