VIJESTI

Šahovski memorijal Vladimir Mirković

Kruna ovogodišnjih uspjeha Krešimira Kačića-Karlina

Koncem netom minule 2005. godine u Zagrebu je u prostorijama Saveza slijepih, održan dvadeset i šesti po redu šahovski turnir za slijepe i slabovidne u spomen jednom od najboljih hrvatskih slijepih šahista, Vladimiru Mirkoviću.

Turnir je ujedno bio i prvenstvo Hrvatske u ubrzanom šahu na kojem su sudjelovali svi najbolji slijepi i slabovidni hrvatski šahisti izuzev osječkog majstorskog kandidata i reprezentativca Hinka Cajzlera, koji je zbog drugih obaveza bio spriječen nastupiti.

Na turniru, koji je održan u tri dana, sudjelovalo je dvadeset i sedam igrača iz svih dijelova Hrvatske.

Tijekom turnira glavna borba za prvo mjesto vodila se, baš kao i godinu dana ranije, između zagrebačkog Splićanina Krešimira Kačića-Karlina i zadarskog šahista Vladimira Končurata.

U trci su još bili Vlatko Marendić i prof. Milutin Šakić. Marendić je otpao nakon poraza od Kačića u partiji grubih grešaka gdje je Marendić posljednji učinio grešku. Prof. Šakić je pak izgubio od Končurata nakon neprecizno igrane konačnice te su tako do konca turnira Kačić i Končurat vodili mrtvu trku i na cilj stigli s istim brojem poena. I jedan i drugi osvojili su po šest poena od sedam mogućih, ali je po dodatnom kriteriju Krešimir Kačić-Karlin osvojio prvo mjesto te na taj način, s obzirom da je ujedno i aktualni prvak Hrvatske te sudionik sjajnog uspjeha hrvatske reprezentacije na ekipnom prvenstvu svijeta koje se odigralo ljetos u Grčkoj, na najbolji mogući način zaokružio svoju šahovsku 2005. godinu.

Končurat ne treba žaliti jer je igrao dobro a godinu dana ranije također je dijelio prvo mjesto s Kačićem-Karlinom kad se fortuna bila osmjehnula njemu pa je on po dodatnom kriteriju proglašen prvakom.A kao što znamo, kolo sreće se okreće…

Treće mjesto osvojo je neuništivi prof. Šakić s pet poena, a četvrto Stjepan Žaja s četiri i pol poena. Peto je mjesto osvojio Vlatko Marendić koji predvodi skupinu igrača s četiri poena, šesti je Mario Muškardin i tako dalje…

Glavni sudac turnira bio je Vladimir Šerbec, koji je uz pomoć moje malenkosti uspješno priveo turnir kraju.

Bogdan Božinović, šahovski majstor

Još sličnih članaka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button