VIJESTI

U LJUBLJANI ODRŽAN 2. PARTNERSKI SASTANAK PROJEKTA CHANGE YOUR MINDSET-SPORT4EVERYONE

Drugi međunarodni partnerski sastanak projekta Change Your Mindset – Sport4Everyone održan je u Ljubljani, Slovenija, od 2. do  4.lipnja 2017., a nazočili su mu svi projektni partneri Stolnoteniski savez Austrije, Stolnoteniski savez Italije, Srpski paraolimpijski savez, Makedonski paraolimpijski savez, Crnogorski paraolimpijski savez i Udruga za promicanje aktivnog građanstva ECHO iz Zagreba te Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom u ulozi koordinatora projekta, kao i domaćin i organizator sastanka Slovenski paraolimpijski savez.

Na sastanku su određeni datumi organiziranja petodnevnih aktivnosti podizanja svijesti koje će se održati od rujna 2017. do svibnja 2018. u svim partnerskim zemljama. Cilj ovih aktivnosti je implementacija trening modula, odnosno podizanje razine svijesti ključnih ciljnih skupina (mladih osoba s invaliditetom, njihovih obitelji, liječnika opće prakse te nastavnika i profesora tjelesnog odgoja) o važnosti rekreativnih sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom.

„Naš prioritet tijekom ljetnih mjeseci je identifikacija relevantnih stručnjaka iz područja medicine, fizioterapije i kineziologije te njihovo uključivanje u projekt. Osim toga, angažirat ćemo i sportaša s invaliditetom, koji će biti glavni motivator te predstavnike nevladinih organizacija. Zadatak pet eksperata biti će priprema trening modula za provedbu radionica i okruglih stolova. Svrha manifestacije biti će uspostava dijaloga između ciljnih skupina i donosioca odluka te isticanje važnost sporta kao zdravog načina života „ navela je tijekom radnog vikenda u Ljubljani Špela Rozman, Dolenec, voditeljica projekta i stručna savjetnica Slovenskog paraolimpijskog odbora.

Projektni supervizor Mirela Šikoronja Ivančin, glavna tajnica Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i nekadašnja vrhunska sportašica prisjetila se da se ideja za ovaj projekt „rodila” prije četiri godine na jednoj konferenciji u Berlinu.  Ističe važnost, ali i izazove s kojima se projekt susreće. „U svojem dosadašnjem radu primijetili smo da prvenstveno moramo staviti naglasak na edukaciju roditelja, da se opustite i dopustite djeci da se uključe u sport”, rekla je Mirela Šikoronja Ivančin.

„Sretni smo jer smo dio ovog projekta. Uvjeren sam da se ne samo Makedonija, već i sve partnerske zemlje  susreću sa sličnim problemom: omogućiti mladima da izađu iz svojeg doma, omogućiti im da se uključe u sportu i tjelesnu aktivnost. Prvenstveno zbog poboljšanja zdravlja, ali i društvene interakcije. Možda neki od onih koji će se početi baviti rekreativnim sportom, odluče i ozbiljnije trenirati. Veliki je problem savezima i klubovima doći do novih korisnika i zato je edukacija naših ciljnih skupina kroz ovaj projekt iznimno važna”, napominje Branimir Jovanovski, predsjednik Makedonskog paraolimpijskog odbora.

Završna konferencija projekta Change Your Mindset – Sport4Everyone biti će održana u Zagrebu u lipnju 2018. u vidu jednodnevne međunarodne sportske manifestacije na kojoj će biti prezentiran sport i sportsko rekreativne aktivnosti za osobe s invaliditetom na atletskom stadionu Mladost. Pokrovitelji projekta su Ured predsjednice Republike Hrvatske, gradonačelnik Grada Zagreba te Središnji ured za sport.

 

KONTAKT ZA MEDIJE:

Andrea Šalinović, Studio Conex, andrea.salinovic@studioconex.hr, 098 705 655

 

Još sličnih članaka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button