VIJESTI

Ratko Kovačić: Stolnotenisači s invaliditetom ponos su hrvatskog paraolimpijskog sporta

Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora za osobe s invaliditetom, rekao je na Državnom prvenstvu u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom kako je ponosan na ovaj sportski događaj upriličen u Vinkovcima.

“U Vinkovcima smo imali 142 natjecatelja, što govori da je to najmasovnije prvenstvo Hrvatske u bilo kojem paraolimpijskom sportu. Bili su prisutni svi naši igrači. Isto i paraolimpijke, koje će ići na 15. po redu Paraolimpijske igre u Rio de Janeiro: Sandra Paović, Anđela Mužinić, Helena Dretar Karić i Mirjana Lučić. Vjerujem da će tamo postići odlične rezultate. U odnosu na velike i razvijene zemlje, možemo biti jako zadovoljni jer mi nemamo takav fond igrača. Sve druge reprezentacije dolaze s puno više igrača na velika natjecanja. Ali mi imamo 10 do 12 reprezentacija u bilo kojim selekcijama. Sama činjenica da je Pavao Jozić prvi na svjetskoj rang listi, zatim Sandra Paović također prva na svjetskoj rang listi, potom Anđela Mužinić, Helena Dretar Karić i Mirjana Lučić, sve to govori o kvaliteti i kakve velike igrače imamo. Želio bih da to razjačamo jer imamo kapacitete, ali je potrebno puno ulaganja. Najvažnije je postati sportaš. To je ono što nas muči. Potrebni su volja, upornost, trud, velika odricanja. Kad se dođe do nekog rezultata, onda ga prihvaćamo u naš program, ali taj priljev nam je još uvijek slab.”

Na pitanje koji je inače najveći problem u lokalnim sredinama kad je o sportu riječ, Kovačić kaže da ponajprije treba naglasiti činjenicu da lokalne i regionalne zajednice vrlo malo ulažu u sport osoba s invaliditetom.

“Prije svega su kod uključivanja osoba s invaliditetom u sport potrebni dodatni napori: od izgradnje sportskih objekata koji trebaju biti prilagođeni, zatim tu su dodatni problemi oko transporta prijevoza, oko asistencije, oko stručnog rada koji trebaju raditi eksperti koji znaju s osobama s invaliditetom. To su dodatna ograničenja”, zaključio je Kovačić.

IZVORIN Portal

Još sličnih članaka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button