VIJESTI

Predstavljen projekt „Change Your Mindset-Sport4Everyone“

Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom nositelj je Europskog projekta „Change Your Mindset-Sport4Everyone“ financiranog u okviru Erasmus + Sport programa.

Provedba je započela 1. siječnja 2017., a projekt je predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave Grada Zagreba.

Cilj projekta je promocija i podizanje razine svijesti o sportu i tjelesnim aktivnostima za osobe s invaliditetom te inkluzija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15-29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti. Projekt se provodi 18 mjeseci, a uključeno je 8 partnera iz 7 zemalja: Italije, Austrije, Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosi 500.000.00 EUR.

„Ciljna skupina ovog projekta nisu samo mlade osobe s invaliditetom, već svi oni koji su s njima u neposrednom kontaktu kao što su liječnici i fizioterapeuti, kineziolozi odnosno profesori tjelesnog odgoja u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima, a primarno roditelji. Kroz naše iskustvo rada primijetili smo kako roditelji, najčešće iz straha od dodatne ozlijede, ne motiviraju djecu za bavljenje rekreativnim sportom iako on unaprjeđuje tjelesno i mentalno zdravlje, sprječava mnoge nezarazne bolesti te ne manje bitno – pruža pojedincu priliku za socijalizacijom.“, naglasila je na predstavljanju glavna tajnica Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom Mirela Šikoronja Ivančin.

Potporu je došao dati zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uz kojeg je na konferenciji prisustvovala pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje grada Zagreba Katarina Milković.

„Čestitam Zagrebačkom športskom savez osoba s invaliditetom na uspješno pokrenutom projektu s ciljem promocija sportskih aktivnosti i uključivanja osoba s invaliditetom u iste, a time i u društvo u cjelini. Osobno, uvijek promišljam o važnosti sportskih aktivnosti, jer one doprinose zdravijem načinu života svakog pojedinca, a osobito osoba koje imaju određene zdravstvene poteškoće. Prilagođene sportske aktivnosti mogu uspješno rušiti stereotipe naših sugrađana o osobama s invaliditetom, unaprijediti ne samo njihovo fizičko, nego i mentalno zdravlje te im omogućiti humaniju inkluziju u sve pore aktivnog građanstva, kao vrijednih građana našeg grada.“, rekao je gradonačelnik Bandić tom prilikom.

Osim zagrebačkog gradonačelnika, projekt podržava i Središnji državni ured za šport čija je voditeljica Službe za međunarodnu suradnju i EU Marija Crnković prisustvovala predstavljanju zajedno s predsjednikom Sportskog saveza grada Zagreba Nikolom Dragašom te glavnim tajnikom iste organizacije Zdenkom Antunovićem.

U okviru glavne projektne aktivnost podizanja razine svijesti svih ključnih dionika (osoba s invaliditetom, njihovih obitelji, liječnika opće medicine te profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja, obrazovnih, zdravstvenih i sportskih institucija) organizirati će se 3-dnevne radionice/seminari na kojima će stručnjaci iz raznih područja prezentirati važnost bavljenja rekreativnim sportom za osobe s invaliditetom.

Uz navedeno planiraju se organizirati i 2-dnevni okrugli stolovi s donosiocima odluka na lokalnom i nacionalnom nivou, uključenih u područja relevantnima za ciljeve projekta te završna konferencija u Zagrebu (Atletski stadion Mladost, lipanj 2018.) koja će se sastojat od velike prezentacije sporta i sportsko rekreativnih aktivnosti za osobe s invaliditetom.

Projektni partneri „Change Your Mindset-Sport4Everyone“ su Paraolimpijski odbor Slovenije, Paraolimpijski odbor Srbije, Paraolimpijski odbor Makedonije, Paraolimpijski odbor Crne Gore, Stolnoteniski savez Italije, Stolnoteniski savez Austrije i Udruga za promicanje aktivnog građanstva ECHO, Zagreb.

Izvor: Zssi

Još sličnih članaka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button