VIJESTI

POI Rio – Budetić četvrti u koplju

RIO DE JANEIRO, – Hrvatski atletičar Branimir Budetić (26) osvojio je četvrto mjesto u bacanju koplja u konkurenciji slabovidnih F13 na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Branimir je s hicem od 59.33 metara iz pete serije ostao korak do brončane medalje, za koju mu je nedostajalo metar i 27 centimetara.

Budetić nije uspio postati prvi sportaš s invaliditetom koji je osvajao medalje na trima paraolimpijskim igrama nakon proglašenja hrvatske neovisnosti.

U Pekingu 2008. je osvojio drugo mjesto, dok je četiri godine kasnije u Londonu bio treći.

Budetić je u Rio stigao kao glavni kandidat za zlato. Posebice nakon svjetskog naslova osvojenog u Dohi prošle godine, te europskog u Grossetu u lipnju ove godine. Na oba natjecanja je rušio svjetski rekord – u Dohi je koplje bacio 65,72, a u Grossetu dva centimetara dalje. Nažalost, u Riju nije uspio doći do medalje jer bacao daleko ispod svojih mogućnosti.

“Još sam u šoku. Teško mi je govoriti i još sam pod emocijama kako je sve ovo završilo,” kazao je razočarani 26-godišnji mladić iz Kutine, član AKOSI Agram Zagreb. Ujutro sam se dobro osjećao, zagrijavanje je prošlo dobro. Stvarno ne znam što se dogodilo. Možda nisam bio dovoljno hladne glave,” kazao je dodavši: “Nisam bio nervozan zbog loše dužine, već zbog toga što nisam mogao sastaviti normalan hitac. Išao sam na jedan dobar hitac.”

Zlato je osvojio Uzbekistanac Aleksandar Svečnjikov s daljinom od 65.69 metara, pet centimetara kraće od Budetićeva svjetskog rekorda.

Razočaran je bio i Marijan Presečan koji je u bacanju kugle bio deveti s rezultatom 6,25 metara.

“Razočaran sam rezultatom, Na treningu sam bacao osobni rekord, više sam očekivao,” kazao je 39-godišnji Presečan, kojem su ovo bile prve POI. Presečan je član zagrebačkog kluba Agram, a rođen je u Slatini, gdje i danas živi. Zlato je osvojio Grk Che Jon Fernandes s rezultatom 8,44.

Hrvatski paraolimpijac Damir Bošnjak ostao je bez plasmana u finale discipline pištolj 50 m mješovito na POI u Rio de Janeiru, a bez finala je ostao i plivač Dino Sinovčić na 400 m slobodno.

Bošnjak je u kvalifikacijama zauzeo deveto mjesto sa 526 krugova, dok je za finale bilo potrebno gađati 528. Najbolji rezultat u kvalifikacijama imao je Kinez Chao Yang pogodivši 546 krugova.

Bošnjak je ovom disciplinom zavšio nastup na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru. U svojoj prvoj disciplini, zračni pištolj 10m bio je sedmi.

Bez finala je ostao i Dino Sinovčić u kvalifikacijama utrke na 400 m slobodno. Na koncu je zauzeo 12. mjesto s rezultatom 5:36.83.

Sinovčiću je to bio treći i posljednji nastup u Riju. Najbolji rezultat je ostvario na 100 leđno osvojivši peto mjesto, dok je na 200 m mješovito zauzeo 11. poziciju.

Izvor: HINA

Još sličnih članaka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button