VIJESTI

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI

Dana 17. rujna 2021. godine Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom, kao višegodišnji sudionik Europskog tjedna mobilnosti (ETM), obilježio je ovogodišnju manifestaciju uključivši 20-tak sudionika u šetnju šumskom stazom Bliznec, tjelovježbom te kratkim predavanjem u prostorima Pilane Bliznec o blagodatima tjelesne aktivnosti.
Od 16. do 22. rujna  svake se godine održava Europski tjedan mobilnosti (ETM) s ciljem preispitivanja alternativnog održivog prijevoza u urbanim sredinama kroz poticanje pojedinaca na druge opcije mobilnosti, poput pješačenja i bicikliranja, čime značajno možemo pridonjeti poboljšanju kvalitete zraka, smanjiti CO2, ali ponajviše vlastitom zdravlju, te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.
Kada govorimo o mobilnosti kod osoba s invaliditetom možemo reči da je ona nezaobilazan čimbenik od kojih osobe s invaliditetom imaju trenutne, ali i dugoročne zdravstvene koristi. Tjelesna aktivnost pomaže odgoditi ili spriječiti kronične bolesti, pomaže u održavanju bolje kvalitete života te se smatra jednim od preventivnih načina očuvanja zdravlja. Tjelesna aktivnost ima i brojne pozitivne učinke na kompletno psiho-fizičko zdravlje pojedinca, pomaže u otklanjanju depresije, negativnih misli, smanjuje razinu stresa, povećava hormone sreće te utjeće na kvalitetu našeg sna. Kako bismo poboljšali svoje zdravlje i smanjili rizik od zdravstvenih problema, liječnici i kineziolozi preporučuju najmanje 30 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta 5 dana u tjednu.
Unatoč lošim vremenskim prilikama (kiši, skliskoj stazi) tijekom šetnje sudionici ovog programa odradili su sve zadane aktivnosti sa ” zaraznom”voljom, željom i osmijehom na licu, te se nadamo da će ovakve ili slične aktivnosti uči u svakodnevni ritam njihovih života.To je ujedno i bio cilj ovog našeg okupljanja u Europskom tjednu mobilnosti (ETM) koja ove godine slavi 20-tu godišnjicu svog postojanja.

Još sličnih članaka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button